Култура

„Призраци” на Ибсен представят актьорите от студентския театър „Маска и тога”

Студентският театър към Великотърновския университет „Маска и тога” представя премиерно утре (21 юни) пиесата „Призраци” на норвежкия драматург Хенрик Ибсен. Спектакъла талантливите актьори ще играят от 19 часа в салона на читалище „Надежда” при вход свободен. Общочовешките теми за любовта, съдбата, приятелството, предаденото доверие, грешките в миналото – един непрекъснат кръговрат, който се връща подобно на призраци в живота на героите, стоят в центъра на дълбокия сюжет, обясниха в интервю за Общинското радио актьорите Иля Александров и Диан Дачев. На сцената ще се качат още Невена Атанасова, Бисер Илиев и Ивелина Романова. Пиесата се явява дебют на Романова, която великотърновската публика познава като вокалист на група „Кову”. Невена Атанасова и Бисер Илиев пък са бивши членове на студентския театър от преди 12 години. След творческа пауза, те отново ще се качат на сцената, за да вникнат в най-тъмните дебри на образите си и да успеят да докоснат най-съкровените струни в душата на публиката. „Въпреки очакванията, че пиесата не е за всеки, ние ще я презентираме така, че да бъде подходяща за всички. Имаме прекрасен ръководител – Стефан Методиев, който много ни помага. Безспорно е трудно да се работи по пиеса на Ибсен, но в един момент артистът вижда, че колкото по-трудно е, удоволствието от резултата е по-голямо”, посочи Иля Александров. Той ще се превъплъти в образа на Осуалд Алвинг – живеещ в Париж художник, син на главната героиня (Невена Атанасова), който се завръща вкъщи след дълго странстване. „Действието на самата пиеса започва точно от момента, в който той се завръща. След това героите започват да изследват всички минали решения, довели до ситуацията. Накрая се разкрива една дълбоко пазена тайна”, загатна част от сюжета Диан Дачев, когото ще видим в образа на дърводелец – баща на един от персонажите. „В моя герой е най-ясно изразена идеята за саможертвата заради взаимовръзките между мен и висшето общество”, акцентира Дачев. Той участва вече седма година в Студентския театър „Маска и тога”, в момента е студент последна година в Юридическия факултет на ВТУ, участва в състезания по гражданско и търговско право. Иля Александров също е последна година студент в Университета, учи Българска филология. Бисер Илиев се занимава с графичен дизайн, възпитаник е на Богословския факултет. Невена Атанасова пък е завършила Българска филология, в момента работи в Университетската библиотека. Дебютантката Ивелина Романова е третокурсничка в специалността „Връзки с обществеността” във ВТУ.

Добре споеният творчески екип работи близо пет месеца върху Ибсеновите „Призраци”. Всеки от тях е зает, но намира време за репетициите, които през последните дни са всекидневни. Желанието им е да се включат през есента в известния норвежки фестивал, посветен на Ибсенови произведения. Негов еквивалент в България са Яворовите дни, обясниха за финал Иля Александров и Диан Дачев.

Нека пожелаем успех на поредната премиера на младите театрали. И да ги подкрепим. От 19 часа на 21 юни, четвъртък. Вход – свободен.