Образование

Призови места за Гимназията по строителство, архитектура и геодезия в национални състезания

За поредна година ПГСАГ „Ангел Попов“- Велико Търново, взе участие в Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“, което се проведе на 31 март и 1 април 2023 г. в морската столица. В състезанието се включиха 13 екипа от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната и премериха знания и сили в създаването на кули от спагети.

В надпреварата Гимназията  участва с два екипа. Екипът на Калоян Цонев, Денислав Янков, Димана Георгиева – ученици от X клас, специалност „Строителство и архитектура“ построиха кула с височина 2,42 м., а екипът на Ипек Пастърмаджиева, Самуил Стефанов, ученици от XII клас, специалност „Архитектурна реставрация“ и Виктор Джомов, ученик от X  клас, специалност „Строителство и архитектура“ вдигнаха кула от спагети с височина 1,95 м.

От студентски съвет към Варненски свободен университет  екипите получиха награда за най-сплотен отбор.

Ръководител на екипите от ученици е арх. Мартин Лазаров, учител по теоретична подготовка в гимназията.

 

На 01.04.2023г. в  София се проведе първото Национално състезание „Млади таланти в интериорния дизайн“ на тема „Еко дизайн и нови технологии в обзавеждане на дневната“.

В състезанието взеха участие състезателни отбори от професионални гимназии в цялата страна, като ПГСАГ „Ангел Попов“ се представи и в двете възрастови групи:

Първа  възрастова група с отбора на Анелия Борисова, Елица Данева и Ивона-Сияна Станева, ученички от X клас специалност „Интериорен дизайн“;

Втора възрастова група с отбора на Виктория Янкова, ученичка от XII клас специалност „Интериорен дизайн“, Ана-Мария Недялкова и Велислава Ботева, ученички от XI  клас, специалност „Интериорен дизайн“.

Надпреварата беше изключително оспорвана, изработените проекти и макети се оценяваха от комисия, включваща представители на бизнеса, на висши учебни заведения и на Асоциацията на интериорните дизайнери в България.

Възпитаничките на гимназията и техния ръководител  Даниела Петрова се представиха достойно и заслужиха първо място за Първа възрастова група и грамота за прецизност за Втора  възрастова група.