Политика Поминък

Приемат закон за работещите от вкъщи

Европейският парламент гласува резолюция за създаване на нов европейски закон, който да защитава правата на работещите дистанционно. Основната идея на нормативния акт ще бъде да гарантира, че служителите няма да бъдат товарени със служебни задачи след края на работното време.

Работниците ще имат право да се откъснат от работната среда и да не се занимават с дейности или комуникации, свързани с работата, в извънработно време, като приемане на служебни обаждания или отваряне на работни мейли.

В закона изрично ще бъде написано, че това не може да доведе до уволнение, намаляване на възнаграждение или други мерки от страна на работодателя. Самите шефове не бива да насърчават служителите си да са винаги и по всяко време на линия, гласи резолюцията.

Евродепутатите припомнят, че монотонното продължително взиране в компютъра може да увеличи рисковете от рак, да доведе до намаляване на концентрацията, напрежение за мускулите, да изложи на риск бременните, да доведе до безсъние, тревожност, главоболие и умора. Според данни на Световната здравна организация над 300 млн. души в света страдат от депресия и от често срещани психични разстройства, свързани с работата.

Проучване показва, че 27% от хората, работещи от дома си, са работили през свободното си време, за да се справят със задачите си. За хората, които работят редовно от дома си, има два пъти по-голяма вероятност да работят повече от изисквания максимум от 48 часа седмично и рискуват да почиват по-малко от необходимите 11 часа между работните дни, както е предвидено в законодателството на ЕС, в сравнение с тези, които са в офиса.

Почти 30% от дистанционните работници посочват, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата, в сравнение с по-малко от 5% от работниците в офиса.