Образование

Приемат документи за Общинското ученическо общежитие във Велико Търново

Започна приемът на документи за настаняване на гимназисти в Общинското ученическо общежитие „Колю Фичето“. Право да кандидатстват имат младежи и девойки от VIII  до XII клас, които учат в учебни заведения на територията на град Велико Търново. Те подават заявление и служебна бележка от училището, в което са приети, или  се обучават. „С предимство се ползват деца, отглеждани от един родител, също братя и сестри на  настанени от предни години ученици. Децата се класират от Комисия, а списъкът с одобрените имена се оповестява на сайта на Общежитието до 14 август, като лично се обаждаме на родителите, за да потвърдим приема и да разберем дали те не са се отказали по една или друга причина от услугата“, обясни директорът Гергана Маркова. Резултатите от второто класиране се публикуват в началото на септември.

Капацитетът на Общежитието е за 75 ученици. Това са момичета и момчета от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, ПГ по моден дизайн, Старопрестолната гимназия по икономика, ПМГ „Васил Друмев“ , Гимназията по туризъм, ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГ по електроника и от СУ „Емилиян Станев“.

Подобно на други образователни институции и в Общежитието в разгара на лятото се извършват ремонтни дейности. „Свързани са с подновяване на настилката на помещенията, с освежаване на сервизните помещения и стаите, укрепват се мебелите“, каза Маркова. По нейни думи материалната база през последните години е подновена, създадени са удобства и уют за живеене и за пълноценна учебна подготовка на учениците, отдих и личностно развитие. „През последните три години закупихме климатици за всички помещения заради проблем с ритмичното подаване на топлоенергия през зимния сезон от Топлофикация. Монтирахме нови бойлери с по-голям обем, осигурено е видеонаблюдение в общите зали и площите около Общежитието“, отбеляза директорът.

Трима възпитатели се грижат за спазването на вътрешните правила и ред, а от миналата година има назначен и психолог, който работи индивидуално с децата при поискана консултация.

Създадени са три клуба по интереси, свързани със спорт, приложни изкуства и съхраняване на традиции, както и тренинги „Часът на психолога“. „Всички придобивки постигнахме благодарение на няколко фактора – управлението на финансовите средства, запълнения капацитет на Общежитието и подкрепата на Община Велико Търново и Регионалното управление на образованието“, обобщи Гергана Маркова.