Денят Община

Пресъздадоха в Търново Нишката операция от 1944-а година

Нишката операция от 1944-а година бе пресъздадена край Велико Търново. Военно-историческата възстановка, която е най-мащабната в България до момента, припомни за важната стратегическа победа на българската армия по време на Втората световна война в битка край Ниш.

В сражението бяха показани автентични бойни, разузнавателни и други машини, оригинални автоматични и полуавтоматични оръжия, използвани от двете армии – карабини, пехотни пушки „Манлихер“ от 1895 година, карабини „Маузер“. В движение бе и военен подвижен състав както на българската войска, така и на вражеската армия – оригинални мотоциклети с кош, високопроходими и командирски автомобили, влекач, включително и възстановен танк Т-34.

Възстановката се проведе на военния полигон край великотърновското село Беляковец и привлече публика както от Велико Търново, така и от цялата страна. Преди битката бе отслужена заупокойна молитва за загиналите български войници.

Военно-историческата реконструкция бе организирана от Клуб „Братя по оръжие“, Национален военен университет „Васил Левски“, с подкрепата на Министерството на отбраната и в партньорство с Община Велико Търново. Участваха над 80 реконструктори от България, Румъния и Украйна, както и курсанти от НВУ „Васил Левски“.