Образование

Пресияна Филипова от ПГТ грабна специалната награда на БАН в национален конкурс

Рефератът на Пресияна Филипова, ученичка в X г клас, специалност „Екскурзовод“ в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, е класиран на трето място и получи специалната награда от Българска академия на науките в конкурс, организиран от Национален клуб „Родолюбие“. Националната надпревара се провежда със съдействието на Министерството на образованието и науката, Историческия факултет на Софийския университет, Синдиката на българските учители, Общобългарска фондация „Тангра ТанНакРа“, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей.

И тази година броят на разработките, достигнали до националния кръг, е твърде голям.  Интересен е фактът, че в националното състезание са участвали ученици, както от България, така и от българските общности.  извън страната. В конкурса, Гимназията по туризъм участва с две разработки. Пресияна Светославова Филипова представи реферата си на тема: „Едно национално богатство от римско време“ – Античен керамичен център край Павликени, а Божидара Миленова Христова от X г клас, специалност „Организация на туризма и свободното“, с презентация на тема: „Завръщане  към земята”. Учителят, подготвил и двете момичета за конкурса, е Бистра Стефанова, старши учител по история и цивилизации.

Освен красиво изработените грамоти, Пресияна получи две книги – „130 избрани експоната от колекцията на Националния археологически музей“ и „Спасените съкровища на България“, както и безжични слушалки. Наградите не свършват до тук, награда и за учителя, Бистра Стефанова – специална грамота за отлично представяне като консултант, красив химикал и три диска на историческа тематика. Грамота за участие получи и Божидара Христова.