Образование

Преподавател от ВТУ е главен редактор на новите синодални учебници по религия

Доц. Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на Великотърновския университет е главният редактор на новите синодални учебници по религия за децата от 1 до 5 клас. Проектите бяха внесени в Министерството на образованието и науката за оценка. Рецензията на просветното ведомство трябваше да е готова днес и да бъде оповестена на 19 март, но поради пандемията – решението се отлага за неопределено време, съобщи за Общинското радио доц. Стоядинов.

„Получи се добър синхрон. В екипа участваха автори с учителски и академически опит. С художественото оформление  се ангажираха хора,  които имат опит с правене на учебници и такива, които имат творчески потенциал да създават илюстрации, капацитет да подбират най-добрите образци от нашата църковна традиция. Иска ми се учебниците да бъдат одобрени, тъй като едва ли има съвършен продукт, създаден от човека”, коментира редакторът.

По негови думи учебното съдържание следва празничния календар. За пример той посочва имения ден на Георги. „Това не е само църковен празник на св. Георги Победоносец, може да бъде празник и за целия род, семейството, за всички деца в класа. Съчетава се това, което църквата пази като традиция,  спомен и преживяване и това, което имаме в нашата тъкан като народ – имена, празници”, поясни доц. Стоядинов.

Според него изучаването на Религия – Християнство – Православие у нас е динамичен процес. Например в Кюстендил е въведено обучение във всяка детска градина и училище, във Великотърновска област има 14 групи, а в старата столица – една, в ОУ „Бачо Киро”. „Държавната политика върви вече в посока да се стимулира това образование. Да се дава възможност на децата да получат достъп до знания, които те да използват и да им помагат  да изграждат добра базисна обща култура. Има академичен потенциал и държавна воля, стимулират се учителите от началния етап да записват 20-месечна следдипломна квалификация, за да отворят школската врата към християнството. Остава родителите да погледнат сериозно и да дадат шанс на децата да направят своя избор. Предметът не е задължителен, а свободно избираем”, отбеляза преподавателят от Православния богословски факултет.