Денят Култура

Премиера на „Русалка“ на сцената на Театър ВЕСЕЛ

Звезден постановъчен екип, носител на наградата „Икар“ 2020 за куклен спектакъл, работи по най-новото заглавие на търновския Театър ВЕСЕЛ – „Русалка“. Драматургичният материал е вдъхновен от стара немска легенда – „Легенда за Лорелай“. Драматизацията и постановката са осъществени от популярния у нас и зад граница режисьор Тодор Вълов. Търновският куклен театър е известен с участията си в международни фестивали на три континента с режисираните от него спектакли „Храбрият оловен войник“ и „Принцесата и граховото зърно“. „Русалка“ е третата му постановка на сцената на Театър ВЕСЕЛ. Сценографията и куклите са сътворени от един от най-талантливите театрални художници на съвременния куклен театър в България – Наталия Гочева. Оригиналната музика и аранжиментите са дело на носителя на театрална награда „Аскеер“ за 1996, композитора Пламен Мирчев-Мирона. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и Веселин Василев.

Легендата за Лорелай е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за  неистовия стремеж към власт и за драматичния сблъсък между индивида и обществото. История за разочарованието, за болката и за отмъщението. История за свободния дух и за погубената любов… И за неумиращата любов.

Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. В него откриваме истини, които са неподвластни на времето и пространството.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Велико Търново и с любезното съдействие на Художествена галерия „Борис Денев“ в старата столица.