Култура

Премиера на „Рана“ и среща със Захари Карабашлиев предстои във Велико Търново

Премиера на романа „Рана“ от Захари Карабашлиев и представяне на книгите „Хавра“ и „Опашката“ ще се състои във Велико Търново, като част от програмата на „Фоайе на книгата с автограф”. В понеделник, 22 април в 17.30 часа той ще се срещне с читатели в читалнята на Регионална библиотека „П.Р.Славейков” на ул. Иванка Ботева 2.

Какво е саможертвата? Да загинеш на бойното поле в името на отечеството или да спасиш живота на едно дете? Сава е бежанец от пепелищата на Одринска Тракия след Балканските войни, сега студент по право в София. Елиза е генералска дъщеря, талантлива пианистка, сега в последния клас на Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка — новата, голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а ще го отведе на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче. Затрогващ и хуманен, “Рана” e отзвук от жестоките болки на една окрилена от идеализъм, но разкъсвана от безпощадни конфликти България, в която лични и национални рани са все още незараснали. Захари Карабашлиев разгръща някои от най-непознатите страници на българската история, за да ни увлече в зареден с напрежение, но и лиричен разказ за героизъм, нежност и надежда.

Захари Карабашлиев пише проза, театрална драматургия и кино-сценарии. Автор е на романите „Рана“, „Опашката“, “Хавра“, „18% Сиво“ (преиздаван многократно), „Жажда“ (повест), на пиесите „Талант“, „Неделя вечер“, „Опашката“, „Лисабон“, на сборници с разкази, есета и други публикации. Носител е на наградите „Роман на годината” на Фонд „13 Века България“ (2 пъти), „Христо Г. Данов“, „Портал Култура“, „Хеликон“, „Цветето на Хеликон“ (3 пъти), „Златен лъв“, „Писател на годината“, театралната награда „Аскеер“ и др. Неговата белетристика е превеждана и публикувана в Съединените щати, Франция, Германия, Полша, Турция, Словакия, Хърватия, Сърбия, Македония, включена в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018“. Пиесите му са поставяни на сцени в България и чужбина, сценарист е на пълнометражни и късометражни филми. Между 2014 и 2017 води курсове по творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски“ като хоноруван преподавател.

През 2017 в град Варна основава Международния литературен фестивал „Варна Лит“, на който е и творчески директор. Акцентът на фестивала е литературното възпитание на деца и младежи, организира срещи на писатели и творци от цял свят, както и семинари и работилници с ученици от над 80 държавни, общински и частни училища от града и окръга. През 2021 е удостоен с „Доктор хонорис кауза“ на Шуменски Университет „Св. Епископ Константин Преславски“. През 2022 за кратко заема поста Писател-драматург на Народен театър „Иван Вазов“. От 2014 Захари Карабашлиев е Главен редактор на голямото българско издателство „Сиела“.