Култура

Премиера на „Нероден Петко“ на съботната сцена на Театър ВЕСЕЛ в читалище „Искра“

В афиша на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 12 ноември от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, ще гостува спектакълът „Нероден Петко“ по едноименната българска народна приказка. Заглавието е от репертоара на Държавния куклен театър в Бургас. Драматизацията и постановката са дело на Ирослав Петков, а автор на сценографията и куклите е Мария Ибришимова. Народната музика, която звучи в спектакъла се изпълнява на живо от актьорите Ася Атанасова и Ивайло Енев. Спектакълът е адресиран както към децата, така и към техните родители!

Приказката за нероден Петко е от една обширна група битови приказки и анекдоти, в които се осмиват ненужните страхове на някои глупави хора от беди, които все още не са се случили. В тяхната основа е старинната вяра в неповторимата за всеки човек индивидуална съдба –  необяснимата сила, която подрежда събитията в живота на всекиго. Приказката за нероден Петко е „спомен“ от времето, когато е била все още твърде силна вярата в предопределената индивидуална съдба. Но приказките са и за това – всеки трябва да навлезе в техните дебри и да извлече от тях поука според своята подготовка и нужда, но не бива да се плаши да повтаря своето пътешествие отново и отново…

Проектът „Съботни спектакли за семейна публика“ на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново и в партньорство с читалище „Искра“ в старата столица. За допълнителна информация – 0878 790 549.