Образование

Преизбраха проф. Антоанета Анчева за председател на Общото събрание на ВТУ

Преизбраха проф. Антоанета Анчева за председател на Общото събрание на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“  в мандат 2023/27 година.  Анчева е професор по изкуствознание и изобразително изкуство, беше председател на Общото събрание мандат 2019/23, била е декан и зам.-декан на Факултета по изобразително изкуство. Сега е ръководител на катедра „Изкуствознание и художествено образование“. Неин заместник ще бъде сегашният зам.-декан на Филологическия факултет доц. Владимир Владов. Той е преподавател по новогръцки език и литература, председател е на университетската синдикална организация „Висше образование и наука“ към КНСБ.

Проф. Анчева и доц. Владов спечелиха  вота при тайно гласуване с малко над 50 гласа срещу опонентите си проф. Петко Петков и проф. Илияна Павлова.

436 са членовете на Общото събрание. От тях 356 са хабилитирани  и нехабилитирани преподаватели, 67 докторанти и студенти и 13 – администрация.

Днес във Великотърновския университет се провеждат изборите за ректор и академично ръководство  на висшето училище през следващите четири година