Община

През 2020-а Велико Търново ще има нов генерален план за организация на движението

    До средата на януари проектът на новия генерален план за организация на движението във Велико Търново трябва да бъде депозиран в Община Велико Търново, коментира пред журналисти  инж. Христо Грозданов от Института по транспортно строителство и инфраструктура. В представянето на идейния вариант пред журналисти участваха още колегата му Кирил Станчев и заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

„Ще бъде направено обществено обсъждане на подготвения към този момент вариант. То ще е на 16 декември от 17 часа в голямата зала на местната администрация. Специалистите ще се съобразят с предложенията на гражданите и ще направят до представянето на идейния проект в Общината необходимите корекции. Следва внасянето на предложението на новия генерален план за организация на движението във Велико Търново в местния парламент. В четиримесечен срок след приемането му от Общинския съвет, трябва да бъде готов и окончателният генерален план. Той отново трябва да бъде приет от местния парламент”, обясни проф. Камарашев.

Онлайн допитване, в което се включиха 1600 души очертава основните тенденции. Гражданите искат добър обществен транспорт, вело алеи и пешеходни зони. Това може да стане, например, с установяване като еднопосочни в определени участъци на улиците „Габровски” и „България” с пресечена точка ул. „Краков”, както и с оптимизиране на кръстовищата пред Пощата и Съда, коментира инж. Христо Грозданов.

Проф. Камарашев обясни, че в предварителния проект най-важно е да се изясни какви ще са тенденциите, какво искат гражданите, за да се съобрази с мнението им Общината и да бъдат предложени идеи от специалистите. Велико Търново е град с динамична инфраструктура. Очаква се трафика му да облекчат новата автомагистрала „Хемус”, скоростният път Русе – Велико Търново. В момента се проектира и Северен пътен възел, за който е възможно финансиране. Във ваза идея е новият участък от пътя, който ще оптимизира Присовските завои. Обмислят се варианти и за нови паркинги.

Последният генерален план за организация на движението във Велико Търново е правен през 1994 година. Според Наредбата такъв трябва да се изработва на всеки пет години, което не изключва и корекции през този период”, коментира още проф. Камарашев.