Денят Политика

Президентът Румен Радев обяви във Велико Търново началото на новата кампания „Българската Коледа“

20-ото юбилейно издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ днес официално стартира от областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Началото на инициативата обяви лично президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда кампанията.

Рекорден бюджет от над 3 милиона лева събра „Българска Коледа“ 2021/2022 година. Подпомогнати са 517 деца,  нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение. Дарена е апаратура на 22 лечебни заведения в цялата страна, отчете държавният глава. Той подчерта, че това не е просто кампания. Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ е нещо много повече. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите децата. Ценна е, защото успява да обедини усилията на хиляди хора от различни професии, социален статус, както и партньори на Президентството. Още по-важно е обаче доверието в нея и това, че много лекари вече работят с нова апаратура, грижейки се за здравето на своите пациенти.

Новият фокус на инициатива ще са децата с редки генетични заболявания. Стартирането на следващото издание на „Българската Коледа“ не случайно е в областната болница във Велико Търново. Според президента тя е едно от водещите звена в българското здравеопазване и част от гръбнака на здравната ни система, с много добри специалисти, посветили живота си на професията.

Д-р Асен Меджидиев сподели, че е развълнуван в качеството си на здравен министър да присъства на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ във великотърновската областна болница, където е идвал преди като организатор на кампанията „Детско здраве“. Той обеща, че до края на краткия мандат на служебния кабинет ще направи всичко възможно за увеличаване средствата от държавата и здравното министерство за детското здравеопазване. Д-р Меджидиев изрази още възхищението си от условията и работата на екипа в неонатологичното отделение на областната болница в старата столица, където има апаратура и от „Българската Коледа“.

Кметът на община Велико Търново благодари на президентския екип, че е избрал историческата и духовната столица на България за стартиране на юбилейното издание на „Българската Коледа“ и припомни, че великотърновци са хора с добри сърца, които неведнъж са показвали своята съпричастност към децата и възрастните в нужда. Успех на инициативата пожела и областният управител инж. Георги Гугучков, а домакинът д-р Красимир Попов в началото на церемонията припомни историята на областната болница и нейната голяма роля за здравеопазването в региона.

Със свои изпълнения домакините и гостите поздравиха талантливи деца от вокална група „Пеещи камбанки“ към Младежкия дом с ръководител Владимир Габров и юноши от танцов състав „Българче“ с ръководител Петър Петров.