Култура

Предстои основен ремонт на търновската църква „Св. Николай”

Основен ремонт на църквата „Св. Николай”   предстои. Автори на проекта са доц. Миглена Прашкова от Великотърновския университет и проф. Николай Тулешков от Университета по строителство,  архитектура и геодезия в София. Съгласно плановете реконструкцията обхваща сградите на храма и на старото църковно училище и камбанарията. Старите основи, колоните и покривът, оградите  ще бъдат напълно обновени. Ще се възстановят стенописите, иконите, както и иконостасът. Ще  се монтира и ново подово отопление, каза предстоятелят на църквата отец Славчо Иванов.

2,8 млн. лева ще струва изпълнението на дейностите. Средства се очакват от фонд „Бедствия и аварии”, както и от европейски фондове. Проектът е одобрен от Министерство на   културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, в момента се очаква съгласуване с Община Велико Търново.

„Ремонтът е предизвикателство, тъй като мястото е труднодостъпно за машините, а целта на проф. Тулешков е да се запази първоначалният облик на храма, т.е. каквото е било преди 180 години, така да си остане и сега”, каза отец Славчо.

Планът за обновлението ще бъде представен официално на 9 юли във филиала на варненския Медицински университет. Тогава ще бъдат представени и сборникът „Вечернята на Никулден” и книга за историята на църковното училище от 1836 г. до наши дни. Изданията са съставени от доклади на научна конференция, проведена през 2019 г., под ръководството на проф. Петко Петков и проф. Радослав Радев, преподаватели във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.