Култура Община

Представят „12-та нощ” на Шекспир на хълма Трапезица

    Премиерата на специален и оригинален вариант на пиесата „12-та нощ” по Уилям Шекспир ще  бъде на 18 септември от 19 часа на хълма Трапезица. Входът е свободен, а желаещите трябва да дойдат десет минути по-рано в подножието, откъдето ще ги придружим до мястото на спектакъла. Той е безплатен, сподели режисьорът Валерия Вълчева.  Тя обясни, че пиесата е подготвена по проект на програма „Изкуство и култура” на Община Велико Търново. Партньори в реализиране на инициативата са Регионалният исторически музей, дружеството за приятелство „България – Япония” и сдружение „Театър – вятър”.

В момента актьорският екип ще доизгражда и адаптира пиесата „12-та нощ” според спецификата на хълма Трапезица. „ На него е спокойно, артистично, с чудни пейзажи, подходящи за ренесансов спектакъл. Костюмите са в цветовете на есента, тъй като представяме драматургичния материал в тоя сезон. Препоръчвам с такива да е облечена и публиката. Любовта е темата в пиесата, която можем да определим като романтична комедия. Хуморът на Шекспир, обаче, е по-груб, по-поетичен. Височините и низините са в голям контраст”, коментира Вълчева. По проекта ще бъдат реализирани три спектакъла – премиерата на 18 септември и още два през октомври – на 20 и 21.

    Режисьорът Валерия Вълчева прави вече трети проект за пространствата на Търново. Първият е по „Антихрист” на Емилиян Станев в Лапидариума, а вторият – „От вар момиче”, е с действия освен в него и в Сарафкината къща. Част от екипа, с който работи е участвал и в предишните два спектакъла.