Култура Образование

Представят „Моралът е доброто“ във Великотърновския университет

На 5 декември 2022 г. от 18:00 ч. в Аулата на Великотърновския университет ще бъде излъчен филмът „Моралът е доброто“. Лентата е посветена на житейския път на доц. д-р Кристиан Таков. Режисьор е Веселин Диманов, а оператор- Калоян Игнатов. В 123 минути се показват 32 интервюта с личности от личния и обществения живот на юриста. Включени са кадри от детските му години, както и първото му телевизионно интервю. Процесът по заснемането и обработката на кадрите продължава 3 години, като идеята за филма е на Веселин Диманов.

„Акцент е поставен върху човека зад обществения образ“, поясни режисьорът. За пръв път Веселин Диманов, който е и журналист, се среща с Кристиан Таков за интервю. Юристът го впечатлява със съжденията си за обществото и правовата държава. „ В заключителната част на интервюто го попитах „ Какво Ви мотивира?“, той ми отговори: „ Нуждата в доброто да се влага енергия, за да продължи да съществува.“, а после се усмихна.“, разказа режисьорът.

Диманов решава да научи повече за това как се е формирала личността на Кристиан Таков и се запознава с неговата майка- оперната звезда Галя Йончева. Тя самата също участва във филма, като предоставя и кадри от детските години на Кристиан Таков.  Своите спомени споделят още Цветанка Ризова, Любен Дилов-син, Георги Лозанов и др.

В лентата са поместени известни цитати на Кристиан Таков, който се славеше като добър оратор, като те са свързващото звено между отделните сцени. „Моята любима негова мисъл е : „Бъдете будители, но не будете никого насила. Не размахвайте юмрук, а протегнете ръка!“. Той беше такъв- не отказваше никому шанса да се покае. Това в България е голяма рядкост, хората се заклеймяват непрестанно, не приемат различното близо до себе си.“, обясни Веселин Диманов.

Екипът, създал филма, се състои от 10 души. За три години те успяват да създадат 6 различни версии. До деня на премиерата, която се състоя на 7 ноември в столицата, не е било ясно точно коя версия ще бъде показана. Датата за първата прожекция не е случайно избрана. На 7 ноември Кристиан Таков, който напусна този свят преди 5 години, щеше да навърши 57 години.

„Приканвам всички, които могат да отделят няколко часа от живота си, да гледат филма. Посланието на лентата е че за да живеем добре, трябва 6 милиона българи да намерим ясната посока, която да е правилна за всички нас, а не да продължаваме с разделението, което се шири в момента.“, допълни Веселин Диманов.

Прожекцията  на „Моралът е доброто“ във Велико Търново се организира от Клуб на юриста „Кристиан Таков“ с подкрепата на Студентски съвет при ВТУ и е безплатна за студенти, преподаватели и служители на висшето училище.

 

Диана Колева