Култура

Представят две книги на Атанаска Петкова във Велико Търново

  Две свои книги ще представи пред великотърновци Атанаска Петкова на 26 септември от 16 часа в репетиционната зала на читалище „Надежда” в старата столица. Първата е „Студени гнезда” – биографичен роман за видния възрожденец Добри Войников, който умира в Търново. Проследявайки живота и делото му, с вещина и верен исторически усет авторката откроява безценния му принос за изграждане на националното ни училище и театър. Точният исторически декор и богатите етнографски подробности придават на романа допълнителна познавателна стойност.

   Атанаска Петкова ще представи във Велико Търново и книгата си за Иванка Ботева – „ Дъщерята”. Смъртта отнася през 1906-а само на 30 години единственото дете на големия революционер и поет Христо Ботев. Тя учителства в Търново, през този период има изяви и в градското читалище „Надежда”. Съвременниците й я описват като необикновено скромна, жизнерадостна и общителна.

Атанаска Петкова е родена в Стамболийски. Завършва специалност „История” в СУ „Св.св. Кирил и Методий”. Тя е дългогодишен директор на музея „Христо Ботев” в Калофер.  Нейното творчество е свързано с Възраждането, което е тясната й специалност. Има издадени 14 книги.