Образование

Представиха юбилеен сборник, посветен на първия випуск филолози във ВТУ

Юбилеен сборник издадоха възпитаниците на първия випуск на специалност  „Българска филология” във Великотърновския университет. Книгата е озаглавена „Първа аудитория” и представя в отделни раздели  художествени произведения, научни изследвания и краеведчески проучвания. „Част от авторите вече не са сред живите, но се постарахме да включим имена, чието присъствие и до днес се усеща в националната ни литература. Сред тях са Калина Ковачева, Николай Колев, Недялко Чалъков, Генчо Витанов, Минчо Минчев”, осемте професори и доценти, които дадохме на Великотърновския, Шуменския, Пловдивския и Софийския университет, на БАН ”, поясни отговорният редактор проф. Невяна Дончева, също възпитаник на първия випуск.

„Това е нашият израз на признателност към първосъздателите на Университета, към първите преподаватели. Признателност и благодарност към днешното ректорско и академично ръководство”, подчерта проф. Дончева.

Сборникът е работа на Университетското издателство. Излиза по повод 50-ата годишнина на първия випуск българисти филолози и 55-ата годишнина на търновската алма матер.

Изданието бе представено днес в 321 аудитория. В приветствието си ректорът проф. д-р Христо Бонджолов благодари на първите възпитаници на Университета за енергията и всеотдайността при съставянето на сборника. Той сподели, че Великотърновският университет има проект, чрез който да бъдат изградени нова библиотека и музей, а някогашната първа аудитория ще бъде част от този проект. Ректорът пожела на всички здраве, за да се съберат отново заедно за 60-годишнината от основаването на ВТУ.