Икономика

Представиха проект „Новият джедай- ново обединение за зелени доставки“

Проект „Новият джедай- ново обединение за зелени доставки“ бе презентиран пред представители на туристическия бранш, студенти, ученици и представители на образователните институции. Срещата се проведе в Корпус 5 на Великотърновския университет.

Проектът  е иницииран от Мариа Скарл – асоциация от осем университета от Неапол и обединява партньори от осем страни – Румъния, Франция, Малта, Испания, Литва, Гърция, Италия и България. Европейски информационен център е българският участник в партньорство с Професионалната гимназия по туризъм.

„Проектът си поставя 3 основни цели. Първата е създаване на нова професионална фигура на експерт по доставки на храна и обучаване на кадри за нея. Втората е намаляване на употребата на пластмаса при доставки на храна. Третата е обмяна на добри практики между държавите, участващи в проекта.“ обясни Теодора Калейнска, ръководител на Европейския информационен център във Велико Търново.

Проектът е одобрен в началото на  февруари 2022г. и ще продължи 27 месеца. Финансирането му е в размер над 307 000 евро по програма Еразъм+. В рамките на проекта ще бъде разработен онлайн курс за обучение на експерти по доставки на храна, както и уебсайт на 8 езика с всички съставени материали.  Обучителните материали за курса ще бъдат изготвени от 8-те държави, участващи в проекта. За целта те ще се срещнат в Наполи, за да обсъдят модулите на наръчника. Планирано е курсът да стартира февруари 2023-а и да бъде достъпен през цялата година.

В рамките на проекта 14 души от Велико Търново, представители на ресторантьорския бизнес и ученици от ПГТ  ще се обучават по една седмица в приемащи компании във всяка от страните-участници. Велико Търново също ще приеме по 2 участници от другите 7 държави в проекта през есента на 2023г.

Диана Колева