Денят

Представиха проекта „Равни шансове на малките хора в България“ в областната администрация

Третият в Европа Център за работа с малките хора отвори врати в столицата по европейски проект и със средства от дарения. Това стана ясно на първата регионална среща за сътрудничество и партньорство с местната власт от Северен централен район за планиране по проект „Равни шансове на малките хора в България“. Той се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и ще приключи през 2020 година.  Домакин на срещата бе областната администрация във Велико Търново.

Всеки български гражданин трябва да има равни шансове за достоен и пълноценен живот. Убедена съм, че за това всички институции трябва да си взаимодействаме пълноценно”, сподели областният управител проф. Любомира Попова. Тя припомни, че във Велико Търново този месец бе учреден и Областен съвет по правата на хората с увреждания за съвместна работа и популяризиране на добри практики.

 „160 са членовете на Националната организация „Малки български хора“, по неофициални данни у нас те са около 400. Достъпността на средата, здравното обслужване, образованието и реализацията са сред основните проблеми, с които трябва малките хора да се справят“, уточни  Светослав Чернев – президент на Национална организация. Той подчерта, че не случайно Велико Търново е първият град – домакин на среща от поредицата в страната. „ Тук ние работим много добре с областната администрация. Скоро идвахме по конкретен случай и отново получихме нейното съдействие. Надяваме се това да е така и в другите градове, защото вие имате административните лостове, а ние знаем как малките хора ще се чувстват добре у нас”, коментира Чернев. Той припомни, че Центърът по въпросите на малките хора е стара негова мечта и е горд от нейното реализиране. Вече има и договорка с Министерството на труда и социалната политика за изграждане на асансьор в неговата сграда. Целта е да се създаде Център за социална рехабилитация и интеграция с комплекс от социални услуги. При необходимост представители на екипа ще ходят и в съответно населено място за решаване на казуси.

В Центъра по въпросите на малките хора в столицата се изграждат зони за рехабилитация и спорт. Предвижда се създаване и на Център за временно настаняване, в който членове на Националната организация да могат при нужда да отсядат безплатно. Направено е споразумение с Военномедицинска академия в София за безплатно лечение на малките хора. А в новия Център ще бъда създадена дори и библиотека с тематични материали от техния живот.