Образование

Представители на СУ „Владимир Комаров“ се включиха в международния проект „Ние сме различни и интелигентни“ по Еразъм+

Представители на СУ „Владимир Комаров“ за пореден път пътуваха зад граница, във връзка с международния проект „Ние сме различни и интелигентни „, финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз. Учителите Гинка Маринова и Лазаринка Ганчева, заедно с  учениците Николета Недева, Надежда Върбанова, Мелиса Дюстабанова и Александра Георгиева взеха участие в заключителната международна среща за обмен на добри практики. Домакин на събитието бе професионалния колеж „Спиру Харет“ в гр. Плоещ, Румъния.
Дейностите, предвидени в срещата отново бяха свързани с музикалната интелигентност. Срещата започна с приветствие и богата музикална програма, подготвена от учителите и учениците на училището домакин, бяха показани учебните корпуси, намиращи се в кампуса на училището и училищната библиотека, в която има място и за книги, които учениците могат да четат онлайн, скандирайки кода им в библиотеката.
Учениците имаха възможност да научат повече за образователната система и културата
на Румъния. Те посетиха Природонаучния музей и Музея на румънското село в град Букурещ, замъкът Пелеш в Синая, Музеят на часовника в град Плоещ, както и домът на Джордж Енеску – цигулар, пианист, композитор, диригент, педагог, считан за най-великия композитор на Румъния. В рамките на проекта участниците в международното събитие имаха възможност да гледат на живо гала-концерта на Филхармонията на град Плоещ „Гласове на лятото“. Интересна част от програмата беше и художествената работилница. В нея учениците създадоха свои сувенири, свързани със седмицата на музиката, които да отнесат със себе си в своите училища.
Петима учители и шестнадесет ученици от училище взеха участие в международните мобилности. Учениците от всички класове се включиха в проектните дейности, включени в програмата.
В рамките на проекта бяха изнесени четири бинарни уроци, свързани с различни области на науката и изкуството. Децата от петте европейски училища твориха заедно, отбелязваха различни събития и споделяха снимки на създадените продукти в обща проектна платформа.
Програма Еразъм+  ЕС  дава възможност на ученици и учители да се запознаят с различни култури, да посетят интересни места и да създадат нови приятелства.