Образование

Представители на Родителски клубове участваха в обучение на „Амалипе”

     Близо 100 родители участваха в тридневното обучение на център „Амалипе” по проекта „Заедно намираме решения”. Неговите дейности се финансират по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и се реализират в 14 училища от област Велико Търново, сподели Теодора Крумова от неправителствената организация. Тя уточни, че целта на проекта е да направи по-мотивирани родителите към учебния процес. В обучението са участвали представители на Родителските клубове в учебните заведения, създадени по проекта „Заедно намираме решения”.

Те работят активно с медиаторите за решаване на различни проблеми. Идеята е чрез родителите да стигнем до останалите родители. Тридневното обучение имаше осем модула. В тях бяха изяснени промените в Закона за образованието, формирането на училищните бюджети и как могат да се осигурят допълнителни средства за тях, чрез които да се повиши и работата в училище. Обсъждахме и провеждане на кампании за продължаване на обучението след седми клас. Макар че проблемът с ранните бракове не е сред най-наболелите в региона, по този въпрос също трябва да се работи постоянно. Част от обучението бяха и различни казуси. Родителите активно се включиха в решаването им”, разказа още Теодора Крумова.

    Предстои обучение с още родители от училищата по проекта „Заедно намираме решения”, което ще се проведе на 15,16 и 17 февруари.