Култура Образование

Представители на Регионалната библиотека четоха стихове на Дора Габе на децата от ДГ „Евгения Кисимова“

Стихове на Дора Габе, по случай 135 години от рождението на прочутата родна поетеса, слушаха малчуганите от група „Мечо Пух“ на ДГ „Евгения Кисимова“ във Велико Търново. Срещата с децата беше организирана от Детския отдел на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, в лицето на главния библиотекар Виктория Роглева.

В четенето на стихове се включиха учителката Иглика Михайлова, психологът на детското учебно заведение Стефка Начева, Таня Георгиева и главният библиотекар Виктория Роглева. „Срещата беше много емоционална. Знаете, че  стиховете на Дира Габе са много близки до децата“- сподели за Общинско радио Велико Търново директорът на  ДГ „Евгения Кисимова“  Цена Иванова. Малчуганите чуха и стихотворението „Аз съм Българче“ в изпълнение на четвъртокласника Калоян, който пък бе поздравен с изпълнена от тях песничка.

Това не е първата среща на децата с представители на Регионалната библиотека, в която те са гостували. „Такива инициативи са много чести в нашата детска градина. Усещаме, че има смисъл повече деца да се запознават с българските автори на приказки и  стихотворения. Съприкосновението с детската литература оказва благоприятно въздействие и влияние върху душевността на децата“- каза още Иванова.

По повод старта на новата учебна година, директорът уточни, че започват с 25 новопостъпили деца. Детското учебно заведение спечели проект по национална кампания „Чиста околна среда-2023“, като в началото на тази учебна година се финализират дейности по него в размер на 7500 лв. Благодарение на него  беше положена нова комбинирана катерушка в двора на детската градина.

ДГ „Евгения Кисимова“ спечели и награда от 2000лв. в Деня на отворените врати, която ще бъде използвана за обновяване на гардеробите  в цялото учреждение, както и за частичен ремонт на паровата система.

„Екипът ми е много професионален и много амбициозен. Продължаваме да работим насока екология, ограмотяване и не на последно място подготовка  на бъдещите първокласници, които са 30 деца“-  допълни Цена Иванова

Пламена Димова