Денят

Представители на държавната власт, общини, училища и детски градини станаха посланици на пътната безопасност

Областна администрация – Велико Търново и институциите на територията на областта, както и представителите на държавната администрация се включиха в кампанията за намаляване на травматизма по пътищата, в рамките на дните на безопасността на ROADPOL.
Ръководителите на институции, заедно със служителите и водачите на служебни автомобили станаха посланици на инициативата, като подписаха обещание за спазване на правилата за движение по пътищата. Областният управител Георги Гугучков пръв подписа такъв документ. Той бе последван и от заместник-областните управители Станислав Николов и Габриела Шилкова. Инициативата бе реализирана с активното участие на ОДМВР – Велико Търново.  Сред участниците, включили се в кампанията са всички териториални структури, общините, училища и детски градини, представители на съдебната власт, синдикатите и др. В рамките на кампанията в детските градини и в училищата в област Велико Търново се проведоха викторини, тематични състезания и конкурси за рисунки на тема „Пътна безопасност“.
Целта на кампанията бе да се намалят пътнотранспортните произшествия, както на територията на областта, така и в цялата страна. От статистиката на ОД на МВР, изнесена на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, става ясно, че за периода 01.01.2021 г. – 31.08.2021 г. на територията на ОД на МВР – Велико Търново са регистрирани общо 710 ПТП. От тях 137 са тежки с 20 загинали и 160 ранени участници в движението по пътищата. За същия период на 2020 г. са настъпили 644 ПТП, от които 135 тежки с 7 загинали и 174 ранени, т.е. броят на пътно-транспортните произшествия и броят на загиналите е нараснал за споменатия период през 2021 г., спрямо предходната.