Политика

Представители на антикорупционната комисия ще работят и във Велико Търново

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ ще има свои представители във Велико Търново и в останалите 27 апелативни района. Това съобщи в старата столица председателят й Пламен Георгиев. По негови думи за установяването на корупционни престъпления ще работят служители от бившата дирекция „Корупция” в ДАНС.

От структурирането на комисията исковете за отнемане на имущество, които са внесени в съда, са за над 3 милиарда лева, а от началото на тази година съдебните решения за запориране на имущество са за десетки милиона лева, отнетото имущество, придобито по престъпен начин, е на стойност 4 милиона лева, отчете Георгиев.

На въпрос  – как ще коментира практиката за изпращане на държавни агенти в частни компании – Пламен Георгиев отговори: „При положение, че корупционните деяния са трудни за разкриване и доказване престъпления, то явно е необходимо да има хора, които да предоставят информация отвътре. След като законодателят е приел и инкриминирал корупция в частния сектор, логично е следващата стъпка да е именно тази”.

Пламен Георгиев обясни, че в комисията има десетки сигнали и информация за различни лица, но тя трябва да се облече в законова форма, за да има основание за събиране на доказателства. „Трудно се събират годни доказателства. Но това е нашата работа. По един от случаите напреднахме много. Очаквайте да има резултат и вече във връзка с магистрат”, каза Георгиев.

Той съобщи още, че има внесен иск за отнемане на имущество на осъдения на доживотен затвор Георги Вълев на стойност 3,6 милиона лева. „По неразбираеми за мен причини имаме прекратени няколко дела от съда затова, че проверката е продължила повече от десет месеца. Обжалваме тези съдебни решения. Оттук нататък топката, както се казва, е в полето на Съда”, коментира председателят на КПКОНПИ.

Във Велико Търново Пламен Георгиев проведе работна среща в Областната администрация с представители на общински и държавни институции. Акцент в разговорите бяха структурата и функциите на Комисията, подаването на ежегодните имотни декларации, установяване на конфликт на интереси и въвеждане на антикорупционни политики и мерки.