Образование

Представители на „Амалипе” ще участват във възпоменание на жертвите на Холокоста в Краков

Група от активни младежи и доброволци към Център „Амалипе“ ще вземе участие в тазгодишната инициатива, посветена на възпоменанието на Пораймос – Холокоста над ромите, която ще се проведе в Краков (Полша) в периода 29 юли – 4 август. Събитието се организира в рамките на кампанията DIKH HE NA BISTER – „Гледай и не забравяй“. В него ще се включат над 400 доброволци – роми и не роми от цяла Европа, съобщи ръководителят на организацията Деян Колев.

Участниците ще имат възможност да обогатят своите знания относно Холокоста, като посетят музея Аушвиц-Биркенау. Инициативата цели да повиши осведомеността сред младите европейци, гражданското общество и политиците относно геноцида над ромите през Втората световна война.  Тя също така ще заостри вниманието върху ръста на антициганизма и антисемитизма в контекста на нарастващ расизъм, език на омразата и екстремизъм в Европа. Освен това кампанията има за цел да стимулира образованието, насочено към повече толерантност, опознаване на уроците от историята, в частност – уроците от Холокоста спрямо двете най-засегнати етнически групи, а именно евреите и ромите. По този начин младите европейци ще се  превърнат в надеждна опора срещу ръста на омраза и нетолерантност, които подкопават основите на европейската идея.

„Гледай и не забравяй“ (или на ромски език Dikh He Na Bister)  е кампания на Международната младежка ромска мрежа ternYpe, която обединява ромски младежки организации от Албания, България, Германия, Унгария, Италия, Македония, Полша, Румъния, Словакия и Испания. Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ участва в кампанията за втори път, след като организира посещение на младежи от България до Краков през 2014 година. През настоящата година участието на групата от България е обезпечено с финансовото съдействие на фондация „Тръст за социална алтернатива”. Кампанията припомня, че в нощта на 2 срещу 3 август 1944 г. общо 2897 мъже, жени и деца от ромски произход, които са били затворени в т. нар. „Zigeunerlager“ в Аушвиц-Биркенау, са откарани в газова камера V и убити. Телата им са били изгорени в ями до крематориума.