Любопитно

Преди 68 години Еверест е покорен за първи път

На 29 май 1953 г. сър Едмънд Хилари и шерпат Тенсинг Норгей стават първите алпинисти, изкачили връх Еверест в Хималаите. Около 11.30 ч. на 29 май те стават първите изследователи от човешкия вид, достигнали най-високата точка на планетата. Там забиват четири флага – индийски, непалски, на ООН и английски. Двамата алпинисти правят финалната атака на върха, след като прекарват нощта на височина около 8500 м. Ръководител на тази експедиция е англичанинът Джон Хънт.

Новината за историческото постижение обикаля света едва четири дни по-късно – на 2 юни 1953 г., точно когато е коронацията на кралица Елизабет II. И британците я приемат като добра поличба за бъдещето на своята империя.

Еверест (на тибетски: Джомолунгма – „Богинята – майка на света”, на непалски: Сагарматха – „Високо в небесата”) е най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници, в Азия и на Земята.

Намира се в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен регион. Западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между двете страни. Той е най-високият връх на Земята с височина 8848 м.

Първият регистриран опит за изкачване на Еверест е направен през 1921 г. от британска експедиция, която трасира над 600 км труднопроходим път през Тибетското плато до полите на величествената планина. Страховита буря принуждава изследователите да прекратят мисията си, но планинарите, сред които е Джордж Лей Малъри, успяват да набележат теоретично осъществим маршрут към върха. Именно Малъри е човекът, който по-късно, запитан от журналист защо иска да изкачи Еверест, отговаря: „Защото е там”. Следват опити към върха и през 1922 и 1924 г.

Днес съществуват два основни маршрута за изкачване на връх Еверест – югоизточният ръб с начало в Непал и североизточният ръб с начало в Тибет. Освен тях има и множество второстепенни и по-рядко използвани маршрути. От двата главни маршрута, югоизточният е технически по-лесен и по-често използван. Именно този маршрут е бил използван от Хилари и Норгей при първото покоряване на върха.