Денят Култура

Преди 145 г.: Уредена е Първата обществена читалня в Търново

На 12 ноември 1877 г., преди 145 г., е уредена Първата обществена читалня в Търново с предимно руски вестници и списания, както и по един немски и френски вестник.

След Освобождението руските власти са се стремили да организират културен живот за местното население в българските градове. Новоосвободеният народ е имал нужда от култура и политическа просвета, за да знае „какво става по света”. За тази цел те предоставяли вестници предимно от Русия. Читалнята била уредена с руски, български, сръбски и черногорски вестници и списания: „Санкпетербургские ведомости”, „Московские ведомости”, „Отечественные записки”, „Вестник Европы”, „Новое время”, „Голос”, „Русский мир”, „Современные известия”, „Сын отечества”, „Руский инвалид”, „Дело”, „Военный летучий листок”, „Българин”, „Новий дан” (Белград), „Глас чрногореца” (Цетина) и други.

Уредник на читалнята е младият офицер Т. С. Рождественски. Тя се е помещавала в големия салон на бившето съдилище, където е съсредоточено руското военно командване.

Любопитното е, че част от задълженията на днешните читатели не се различават от тези отпреди 145 години. При вземането на книги навън от библиотеката читателят саморъчно отбелязвал в отделен тефтер заглавието и цената на книгата, времето, занятието си, махалата, в която живее и подпис.