Денят

Празнуваме Богоявление

Третият по значимост християнски празник е на шести януари и се нарича Богоявление. Според библейската легенда, на този ден е Йоан Кръстител покръстил Исус Христос в река Йордан. Българите наричат този празник Йордановден.

На този ден се извършва освещаване на водата и се чества с литургия и празничен водосвет. Църковният служител хвърля кръст във водата, а мъжете и ергените скачат след него и се надпреварват за да го извадят. Обичаят се извършва в река, езеро или море. Според поверието, късметлията, извадил кръста от ледените води, ще бъде здрав, щастлив и честит през цялата година. На водата, където е хвърлен кръста, се приписва лечебна сила и за това на този ден там се къпят болни.

Има и друго поверие – ако хвърленият кръст замръзне във водата, годината ще бъде успешна и плодовита. На този ден се извършват и много други обреди с кръстената вода. Рано сутрин моми и невести посещават реката, езерото или морето, за да потопят иконите и палешника. Считало се е, че по този начин житото ще е бяло през цялата година. След този ритуал, жените и момите си измиват лицето и ръцете за хубава и гладка кожа, за здраве, против уроки и магии.

Третата и последна „кадена вечеря” се нарежда в навечерието преди празника. Както и на предишните вечери, за трапезата се приготвят само постни ястия: жито, прясна пита, боб, варено зеле, сърми с ориз или булгур и други. Обичайно за масата е и присъствието на орехи и вино, както и запалването на недогорялата свещ от предходната кадена вечер. Питата, омесена от стопанките на този празник е от пшенично брашно и просо – „в чест на просото”. След края на вечерята, орехите от трите кадени вечери се чупят и се гадае по ядката вътре. Ако тя е изгнила се смята, че предстоят болести и смърт, а ако е здрава, членовете от семейството ще бъдат здрави.

На шести януари се правят прогнози за времето и плодородието през годината. За добър знак и плодородна година се счита, ако денят е сух и студен.

На този ден празнуват – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Борислав, Борислава, Божидар, Божидара, Бончо, Божил.