Образование

Празничен концерт е кулминацията на тържествата за 50-годишнината на ОУ „Св. Патриарх Евтимий”

С тържествен концерт на 18 януари ОУ „Св. Патриарх Евтимий” отбелязва своя 50-годишен юбилей. Честването ще се състои от 10,00 часа в Двореца на културата и спорта. Празничната програма с много песни, танци и скечове ще открие оркестърът на Националния военен университет, съобщи директорът на учебното заведение Иваничка Петкова. За първи път ще бъде изпълнен новосъздаденият химн на училището по текст на Цветелина Маринова, преподавател по български език в ОУ „Димитър Благоев” и музика на даскала по пеене в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” Добрин Пелтеков.

Бивши директори, учители и възпитаници на търновското школо се очаква да присъстват на спектакъла. Поздрави ще отправя малчуганите от ДГ „Соня” и представители на Институт „Конфуций” при Великотърновския университет.

934 ученици се обучават в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. За тяхното образование и възпитание се грижат 71 педагози, трима от които са доктор на науките. Момичетата и момчета са в челните места на националното външно оценяване в IV и в VII клас, изтъкна Иваничка Петкова.

Свети Патриарх Евтимий става патрон на училището с решение на учителския колектив в началото на 90-те години. До тогава носи името на революционерката Вела Пискова.

Драган Алексиев е първият директор, след него на поста са Недялка Алексиева и Васил Янковски. Най-дългогодишният ръководител е Христо Димов. Той управлява учебното заведение от 1990 г. до пенсионирането си през 2016 г.

Училището е едно от 30-те в страната, работило по т.нар. „Сендовска програма”. В началото на 90-те години с подкрепата на Оксфорд Юнивърсити прес и Гьоте институт в Мюнхен въвежда разширено изучаване на чужд език още в началния курс и става първото от този тип у нас. В момента е абонат на образователната платформа „Уча се”.