Култура Любопитно

Празникът на Самоводската чаршия във фокуса на фотоизложба и дарителска акция

На 14 октомври 2019 г. от 18,00 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ предстои финалното събитие от Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2019. Ще се открие изложбата от Фотоконкурс „Празникът на Самоводката чаршия“ и ще се връчат наградите, на победителите за най-добър кадър от колоритния празник на Улицата на занаятите във Велико Търново.

Символ на събитието на чаршията тази година се превърнаха разноцветните чадъри, затова по инициатива на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, изложбата ще се съчетае с Дарителска инициатива „ЧАДЪРИ ЗА НОВ ЖИВОТ“ – благотворително набиране средства за Фонд „Ин витро“ на Община Велико Търново.

За всяко направено дарение от минимум 10 лева ще се получава, в знак на благодарност, по един чадър, използван за украса на Улицата на занаятите по време на Нощта на Самоводката чаршия и Фестивала на занаятите. Всеки един от 250-те чадъра ще е маркиран с логото на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите и на подкрепяната кауза.

Съпричастните към каузата да подпомагане на асистираната репродукция в Старата столица ще имат възможност срещу дарени по-големи суми да получат избрани от тях снимки от фотоизложбата „Празникът на Самоводската чаршия“.

До 30 септември за Фотоконкурс „Празникът на Самоводската чаршия“ бяха изпратени 137 снимки. Те са публикувани в специален албум на  Фейсбук страницата на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ https://web.facebook.com/velikoturnovo.info/, където до 10 октомври ще се гласува онлайн за любим кадър.

Наградите за най-добрите снимки, избрани от журито на конкурса, и от онлайн гласуването, са предоставени от майсторите-занаятчии на Самоводската чаршия и от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Носителят на призовото първо място ще получи сребърна роза, ръчна изработка от куюмджията майстор Тодор Кушлев.

Над 40 000 посетители привлече тази година събитието Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите, който се проведе от 20 до 23 септември. Есенният празник на Улицата на занаятите се организира за девети път от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Община Велико Търново.