Здравеопазване Политика

ПП „АБВ” организира среща във Велико Търново по проблемите с COVID -19

В момента играем български вариант на шведския модел. В това няма нищо лошо, коментира на среща с журналисти и граждани по проблемите на пандемията с COVID -19 във Велико Търново доц. д-р Атанас Мангъров – началник на детската клиника към инфекциозната болница в София. Той уточни, че според статистиката имаме над 600 хоспитализирани, от които една част са в лечебните заведения от страх. Заделените интензивни легла в страната са 1200. Заетите са 24.

„Движението, което се наблюдава е това, което трябва да се случи. Ако инфекцията не изчезне, тя ще продължи да се върти, докато не мине през критичната маса от около 70 процента от населението. В над 90 процента от случаите заболяването протича безсимптомно. В много малък процент се стига до сериозни реанимационни мероприятия”, коментира доц. Мангъров. Инфекционистът припомни, че за 4 месеца от други заболявания са починали повече от 40 000 души и над 300 с COVID-19. „ Това разбира се не е добре, но не е логично да акцентираме върху него. Не съумяваме да обясним как точно се развива тази епидемия. Представят се броя на тестовете, но това са тестове, а не хора. Би трябвало да се уточнят изследваните, колко са за първи път. Колко от тях са положителни. Не я ясно и дали това са новозаразени или лежащо болни, които трябва да бъдат изписани. Стигнахме до положение съседните страни да ни обвиняват, че ние вкарваме там вируса. За момента това масово тестване е безсмислено. То щеше да е полезно в началото, за да се разбере каква е интензивността на епидемичния процес. Информацията от отчитане на тестовете не ни служи за нищо. С лека ръка хвърляме по няколко хиляди лева да намерим положителен тест, който не е ясно какво ще го правим. И в повечето случаи на изследвания му няма нищо”, коментира още доц. Мангъров. Той е категоричен, че болните, които не са зле, трябва да са вкъщи, по-тежките случаи да се хоспитализират, а останалите да продължат да работят и учат. Защото така системата скоро ще блокира и ще се окажем в задънена улица.

„ През целия период положителните проби за COVID-19 варират между 3 и 5.5 процента. Строгите мерки бяха въведени адекватно, но след това имаше непоследователни мероприятия. Намаляването на ограниченията трябва да става по план, а не хаотично. Разрешаване посещенията на футболни мачове, отварянето на нощните клубове, абитуриентските балове смъкна доверието на хората”, сподели доц.д-р Георги Кючуков – началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ „Света Анна” във Варна.

Срещата във Велико Търново под наслов „COVID-19” – последствия и необходими действия от социален и здравен характер” организира Областният съвет на ПП”АБВ”.  По време на брифинга лидерът Румен Петков подчерта, че трябва да се търси отговорност от Световната здравна организация за вкарването на държавите в обстоятелствата с пандемията от COVID -19, които доведоха до много икономически и социални последици.