Денят

Почитаме Св. пророк Захария Сърповидец

Църквата почита днес Св. пророк Захария Сърповидец, наречен тъй, защото имал видение: сърп да се спуща от небето над нечестивците. От Левиевото коляно, живял през VI век преди Христа.

Той е единадесети от тъй наречените „малки пророци“. Пророкувал за тържественото влизане на Христа в Иерусалим, за предателството на Юда и разпръсването на апостолите при разпятието на Голгота.

Свети пророк Захария се нарича още  Сърповидец, защото получил видение – един слизащ от небето сърп, който покосява неправедните люде. Захари е име с еврейски произход и означава Бог си спомня.

Захарий се чества още и на 24 март и 5 септември.

Пророкът починал в последните години от царуването на персийския цар Дарий Хистасп, около 520 г. преди Христа.

Не трябва да бъркаме името на Свети пророк Захария със свещеника Захария, бащата на Свети Йоан Предтеча и Кръстител, който посрещнал 3-годишната Дева Мария, когато нейните родители я завели в храма, за да я  оставят да служи на Всевишния.

Какво означава името Захари?

Захари (Захарий)

Името е с древно еврейски произход и означава „Божия памет“. Популярно е не само в България, но и в Русия, Грузия и Армения. Той е уравновесена, здраво стъпила на земята личност. Отговорен и трудолюбив. Семейството за него е приоритет и винаги може да разчита на неговата подкрепа. Захари е домошар, тъй като по природа е плах и стеснителен и не се чувства комфортно в шумни компании. Добър приятел е, готов е да прави саможертви за близките си. В любовта обаче е влюбчив и всеотдаен. Когато Захари обича, той е склонен да пренебрегне своите интереси. Що се отнася до брак, той се жени на млади години. Привързан е към съпругата и децата си и не изневерява Ще е щастлив с жена, която носи името Анна, Ва лентина, Вера, Елисавета, Едит, Ева, Ирина, Надеж да, Наталия, Олга. Бракът му с Александра, Светла на, Ина, Дария може да му донесе проблеми.

Имен ден празнуват Захарий, Захари, Захарина, Хари, Захаринка, Зарко, Зара, Зарин, Зарина.