Денят Любопитно

Поклонническият поход в чест на св. Иван Рилски пристига в светата обител

Поклонниците, тръгнали на първия у нас изцяло пешеходен поход в чест на 550 години от връщане на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново в Рилския манастир, днес ще стигнат до светата обител. Както е и по програма.

„Извървяхме пътя от Дупница до Рила, където срещнахме много добри и грижовни хора, и отново усетих силата на вярата и доброто. След изкачване в жегите по стръмен баир, стигнахме до параклиса „Св. Марина” над Дупница. Последва цял ден вървене по страхотни и красиви горски пътеки през Рила планина. Даже се поохладихме в реката и към нас се присъединиха и три нови кученца, освен многото нови хора, включили се към нас. А в параклиса „Св. Георги” над Рила ни очакваше страхотна изненада – много, много посрещачи с питка и много забавни моменти. Всички те (голяма част от тях от Туристическо Дружество „Рила”) дойдоха с нас в църквата „Св. Арахангел Михаил” в града, която е уникална и със запазени стенописи от X-XI век и където за пръв път от години имаше Вечерна служба! Там отново ни посрещнаха подобаващо. Така с още по-увеличена група стигнахме до църквата „Св. Николай Мириклийски” с икони от XVIII век…”, споделя във Фейсбук една от поклонничките.

Припомняме, че „Светият път“ на България започна от Велико Търново на 1 юли. Началото на инициативата бе дадено с литургия, която великотърновският митрополит Григорий отслужи в катедралния храм „Рождество на св. Богородица“. Последва литийно шествие с иконата на небесния покровител на българския народ и столицата на Второто българско царство.

В продължение на 30 дни поклонниците изминаха 570 километра. Основните места, през които премина похода, бяха Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рула, метох Орлица, Рилски манастир. През цялото време вярващите носиха икона, хоругва и плащеница с образа на св. Иван Рилски.