Образование

По проект за намаляване на енергийните разходи работи ОУ „Неофит Рилски”

По проект за намаляване на енергийните разходи работи ОУ „Неофит Рилски” в град Килифарево. Програмата се реализира от 2018 г. с финансовата подкрепа на Германското федерално министерство на околната среда и Националния доверителен екофонд. „Проектът насърчава действията в областта на климата. Сформирали сме два енергийни екипа  в началния и в прогимназиалния етап с цел намаляване на енергийните разходи на училището, подобряване на микроклимата в класните стаи, възпитаване на учениците в необходимостта от ефективно и пестеливо използване на енергията”, обясни директорът на училището Катя Саралиева. По нейни думи децата са чувствителни към опазването на природата. Преди дни по своя инициатива второкласниците сами почистили двора от боклуци, оставени от външни лица, докато те са били в онлайн обучение.

„В резултат на участието ни в конкурса „Засаждаме бъдеще“ на DAIKIN BG децата от І клас / 2019 г./ получиха жълъди на червен дъб и с голямо удоволствие ги засадиха. Грижиха се да порастат в саксийките, а след това ги засадиха в двора на училището. Сега се грижат там, за да станат по-големи и по – здрави дръвчета. Когато това се случи, ще ги засадят,  където има нужда. Децата ще разберат колко много грижи и време трябва на едно дърво да порасте, а колко лесно то може да бъде унищожено. Една от основните цели на училището е създаване у детето на модел на екологическо мислене, което да цени природата и природните ресурси, както и да е наясно, че тя е в услуга на хората, но не е тяхна собственост”, коментира Саралаиева.

Директорката каза, че училището има два спечелени проекта по националната програма „За чиста околна среда”. След изпълнението им учебното заведение разполага с кабинет по екология, „хвърчаща класна стая” на открито и кът за спорт.

ОУ „Неофит Рилски” е иновативно училище от 2017 г.  В учебната програма е въведено факултативно изучаване на предмета Краснопис и правопис и  интердисциплинарен метод в обучението по математика.

 

Снимка – Фейсбук