Образование

По международен проект „Да открием нашите корени” работи търновско училище

 

По нов проект от тази учебна година работи търновското основно училище „Бачо Киро”. Програмата е озаглавена „Да открием нашите корени” и ще се реализира в партньорство с учебни заведения от Швеция, Италия, Полша, Гърция и Турция, съобщи директорът Владимир Николов. Над 250 деца ще бъдат включени в дейностите. От „Бачо Киро” ще участват 21 ученици от III, IV, V и  VI клас. В продължение на две години те ще разработват информационни масиви за самобитността и националната идентичност на всяка от петте държави. 60 000 лева е бюджетът на проекта. Финансирането е европейско, по програма „Еразъм+”

„Общата цел е да разширим своята осведоменост за общоевропейските ценности и  възможностите ни за междукултурно и интернационално включване на децата в различни дейности като наследство, традиции, обичаи, нрави, произход на страните. Да открием общите корени и това, което ще оставим след себе си, за да запазим своята културна и народностна идентичност, защото в общия ни европейски дом, в този все по-глобален свят – сякаш всички сме си много близки и ставаме все по-близки, но знанието за другия, за различния често пъти изиграва лоши шеги. Искаме да предпазим бъдещите поколения и децата от нашите пет училища от прояви на агресия, расизъм, на противоречия само заради различната религия и произход”, коментира пред Общинското радио Владимир Николов.

Разказът на търновските ученици за българските ценности ще започне от  Плиска и Преслав, като акцентът ще бъде поставен върху старопрестолния Търновград, уточни Николов.