Прокуратура

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново задържаха четирима обвиняеми за трафик на мигранти

По искане на Районна прокуратура-Велико Търново, Районен съд – Велико Търново взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на четирима румънски граждани, привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство за трафик на мигранти.

Д. А., Д. К., Ф. К. и Т. Т.  са  привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 24.08.2023 г. на км 7+500 на Път II – 55 (гр. Велико Търново – гр. Гурково), на територията на община Велико Търново, в съучастие, като извършители помежду си, противозаконно подпомогнали група чужденци – 13 пълнолетни и 3 непълнолетни лица, да пребивават в страната, в нарушение на Закона за чужденците в Република България – без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза. Деянието е било извършено чрез използването на три моторни превозни средства (лек автомобили „Рено Еспейс“, управляван от Т. Т, лек автомобил „Мерцедес Е220“, управляван от Д.К., и лек автомобил „БМВ“, управляван от К.А.), с цел да набавят за себе си имотна облага и по начин, опасен за живота на лицата, които са били превозвани и в багажник на автомобил. Освен това деянието е било съпроводено с неподчинение спрямо орган на властта – полицейски служител от сектор ПП при ОД МВР Велико Търново, подал звуков и светлинен сигнал за спиране на лекия автомобил „Рено Еспейс“.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието на четиримата обвиняеми, като е налице опасност те да се укрият и да извършат престъпления, поради което на 28.08.2023 г., Районен съд – Велико, е уважил искането на прокуратурата, като по отношение на четиримата обвиняемите е определил мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново.