Образование

По два значими проекта ще работи Гимназията по моден дизайн през тази година

През март на 18 ученици им предстои  практическо обучение в Барселона. Това става възможно, след като училището спечели проект по програма „Еразъм+”. „Заедно в Европа за успешен професионален стаж” е озаглавен проектът. Той ще осигури занимания на учениците на реални работни места по професиите козметик, фризьор и моден дизайнер в продължение на три седмици. Младите хора ще бъдат придружавани от двама учители, поясни директорката Боряна Мочева.

Вторият проект е „Единни в многообразието. Иновативни действие за интеркултурно образование”. В него ще се включат ученици от различните класове. Целта е да станат по-единни и толерантни един към друг. По него ще се разработят и учебни програми по различните специалности – по моден дизайн,  музика фризьорство, физическо възпитание и спорт, и др. Ще бъдат организирани екскурзия из страната и пленер през лятото.

Дуалното обучение влиза през идната учебна година 2020/2021  в Гимназията по моден дизайн, похвали се още Мочева. Учениците ще могат да работят на реални работни места – във великотърновска шивашка фирма и да учат едновременно. То ще е за деца с нисък социален статус. Предложението за държавния план прием ще е по специалностите „Моден дизайн“ и „Организация на фризьорските услуги“.

Кремена крумова – Попова