Икономика

Почти 950 хил. лв. задължения са платени чрез ПОС терминал през октомври в НАП В. Търново

 

4054 данъкоплатци и осигурители са обслужени в НАП В. Търново през месец октомври 2020 година.

За същия месец /октомври/ 354 граждани са посетили приходната администрация в областния град по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори, а 1128 – във връзка със здравния си статус. Увеличава се броят на гражданите, посетили  НАП В. Търново /543 души/ за издаване на удостоверения, въпреки възможността за издаването им по служебен път. За 126 лица причина за идването им е уточняване на задължения по справки, получени чрез електронната услуга „Справки за задължения“. 158 са го направили от необходимост от регистрация и промени в регистрацията, а 56 – да получат техническа помощ по различни въпроси. 115 са посетили великотърновската дирекция за заявление за подаване на документи по електронен път.

Заради изискването самоосигуряващите се лица да подават годишната си данъчна декларация по електронен път, е повишен броят на издадените ПИК /персонален идентификационен код/. На 176 граждани е бил издаден ПИК през м. октомври. Други 85 души са прехвърлили своя Универсален пенсионен фонд /УПФ/ в НОИ. Обслужени са били и 9 лица в неравностойно положение. Тези лица могат да използват специален бутон от машината, с който се обслужват с предимство от служител.

За плащане на задължения с карта през ПОС терминал са посетили приходната администрация 338 лица. Гражданите предпочитат плащанията чрез ПОС устройство, заради липсата на такси при извършване на операцията. 946656,68 лв. данъчно-осигурителни задължения са платени чрез  ПОС устройство през десетия месец на годината в приходната агенция във В. Търново.

12 минути е средното време за изчакване на клиент в НАП В. Търново през изминалия месец, а 7 мин. са отделени за обслужването му.

Заради извънредната епидемична обстановка, НАП В. Търново препоръчва на клиентите си да използват електронните услуги, достъпни на  https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис /КЕП/. Приходната администрация във В. Търново обслужва клиентите си при стриктно спазване на противоепидемичните мерки с цел ограничаване въздействието на COVTD-19.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП – https://nap.bg/page?id=762.

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.