Денят

Почистен вир отново стана кочина

„Ето какво “наследство“ са ни оставили великотърновските рибари на Сини вир, след като доброволно изчистихме мястото преди 2 месеца”. С тези думи своето негодувание сподели в социалните мрежи Влади Ванков – един от основните провокатори за доброволното почистване на замърсени площи в старопрестолния град и около него.

Будният младеж съвсем основателно задава въпроса – „какво трябва да се направи, за да спре да се замърсява”, който сякаш остава реторичен. Истината отново, е че промяната зависи от нас – и ако едни чистят, докато други замърсяват  – тя ще се забави още.

Замисля се поредно почистване след рибарите, чиято седянка е оставила грозните следи. Още едно чистене по бреговете на р.Янтра ще има и до фабриката “Мавриков“, където също беше извършена акция преди месеци, но днес не личи.

Фейсбук общността „Доброволно чистене” отчита остра нужда от такова и в двора на нова болница, както и в кв.“Бузлуджа“. Еко-активистите приемат както предложения за замърсени места, така и консумативи – чували и ръкавици, а най-необходими са доброволците. Дори един единствен събран чувал с отпадъци е от огромна полза за каузата, да живеем в един по-добър град, категорични са те.