Денят

Почетен караул от НВУ участва в ритуала по отдаване на почит към паметта на загиналите воини

Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“ участва в ритуала по отдаване на почит към паметта на воините, загинали за България. Ритуалът е част от Архангелова Задушница – най-голямата в календара на Българската православна църква. Заупокойна молитва отслужи Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

„Значението на Задушница е поменът, който се прави като възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Не може да бъде забравен никой, който знае как се носи меч с любов и е имал куража, в името на бъдещето и мира, да го вдигне с чист ум и прави мисли!

Уважаеми курсанти, колеги, госпожи и господа, днес ще запалим свещ за починалите ни близки и за всички воини на Светлината, ще прикадим гробовете с тамян и ще ги украсим с цветя. Свещта е символ на нашата вяра. Пламъкът напомня за безсмъртието на душите, тамянът символизира чистата молитва, а цветята, които оставяме, са символ на добродетелите на хората, които вече не са сред нас. После ще помълчим, ще се помолим, ще поискаме прошка и за малко ще забавим и себе си, и времето. Защото големият смисъл на Задушница е за нас – живите. Не просто да помним тези преди нас, а да ги помним с благодарност и признателност, иначе безсмъртието е невъзможно“, каза в словото си началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.

На Архангелова задушница, курсанти от НВУ поднесоха цветя и пред паметника „Майка България“, Паметната плоча на загиналите във войните, поставена на Военния клуб и Арката на генералите. Почетени бяха и гробовете на бившите началници на генерал-майор Делчо Станимиров, генерал-майор Георги Георгиев, полковник Петко Пенков и полковник Христо Кротев. Почитта си към паметта на офицерите и войниците, загинали за България, отдадe и зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев.