Съд

Потвърдиха ограничителна заповед за младоженец, пребил жена си два месеца след сватбата

Окръжен съд Велико Търново потвърди ограничителна заповед за младоженец, пребил съпругата си само два месеца след сватбата. На  З. Д. Н. е забранено да доближава съпругата си Ц. Д. Н., жилището, местоработата и местата за социални конта кти, тренировки и отдих на същото лице, както и да я безпокои на личния й телефонен номер, за срок  от 18 месеца. Заповедта за защита подлежи на незабавно изпълнение.

 

З. Д. Н.  и  Ц. Д. Н. са съпрузи от 17.07.2018г., заживели в Горна Оряховица, като първоначално всичко между тях се развивало нормално, но с течение на времето мъжът започнал да изисква от жена си пари, за да заплаща дълговете към различни кредитни институции Той не работел и разчитал единствено на съпругата си за месечните сметки. Жената работела на две места, за да се покриват финансовите им нужди, като отношенията им започнали да се влошават, тъй като главата на семейството непрекъснато искал пари и си позволявал да взема от вещите на съпругата си и да ги продава. Той започнал да се държи арогантно, като обиждал и псувал жена си, забранявал й да се вижда с родителите и приятелите си, като се случвало да й удря и шамари. Това  продължило до 31.09.2018г., когато съпругът нанесен побой на жена си с ритници и юмруци по главата и тялото, била съборена на земята и влачена за косата. Тогава жертвата на побоя решила да преустанови отношенията си с мъжа си и се прибрала в дома на родителите си гр. Долна Оряховица, като задействала процедурата и за развод.

Започнал, обаче тормоз от страна на мъжа – ежедневно й се обаждал по телефона, изпращал есемеси и съобщения във Фейсбук, като й заявявал, че никога няма да престане да я търси, че тя била негова жена и нямало да я остави. Заканвал се, че тя ще пострада, ако не се върне при него, за да бъдат отново заедно, като последният такъв разговор между страните бил на 20.10.2018г., когато Н. се обадил на молителката и й заявил, че ако не се прибере при него, ще запали къщата на родителите й в гр. Долна Оряховица, докато тя е там с тях. Ответникът й наговорил множество нецензурни думи и обиди за нея и семейството й, заплашвал я, че няма да остави нещата така, и по-скоро ще влезе в затвора, но никога няма да я остави на мира.

 

В съдебно заседание, мъжът заявил, че не той е тормозил молителката, а нейните родители са заплашвали него, в резултат на което той е жертвата и се страхува, поради което заминал в чужбина. Районният съд в Горна Оряховица издал ограничителна заповед за домашно насилие, н мъжът я оспорил пред Окръжния съд в старата столица, който обаче потвърдил заповедта. Решението на окръжните магистрати не подлежи на обжалване.

Мария Христова