Култура Образование

Поставят паметен знак в Алеята на славата на проф. Георги Данчев

Изработването и поставянето на паметен знак на Алеята на славата във Велико Търново на проф. Георги Данчев предлага директорката на Регионалната библиотека доц. Калина Иванова. Повод за предложението е, че догодина се навършват 90 години от рождението на проф. Данчев.

Проф. дфн Георги Данчев е представител на първото поколение
университетски преподаватели в старопрестолния град. Той израства под
грижите и с доверието на проф. Пеньо Русев, на другите основатели и
наставници на великотърновската алма матер – проф. Александър Бурмов,
проф. Георги Димов.

Проф. Данчев е бил ръководител на катедрата по българска литература, основател и пръв директор на Летния семинар за чуждестранни българисти и слависти, директор на научноизследователския център “Търновска книжовна школа”, заместник-декан на Филологическия факултет, заместник-ректор и ректор на висшето училище.

Проф. дфн Георги Данчев е роден на 6 декември 1932 г. в с. Плаково. През 1956 г. завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. До 1963 г. е учител по български език и литература в Първа гимназия – Велико Търново. След спечелен конкурс през 1963 г. е назначен за асистент по история на българската литература в току-що открития висш педагогически институт в гр. Велико Търново (днес – Великотърновски университет), където работи до края на своя жизнен път.

Лауреат на наградите: орден „Кирил и Методий” – II ст. (1974),
юбилеен медал „100 години от Освобождението на България от османско
иго” (1978), грамота и значка „Отличник на Министерството на народната
просвета” (1981), орден „Червено знаме на труда” (1982), юбилеен медал
„25 години Великотърновски университет” (1988), Международна
Евтимиевска награда на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” (2002).

Предложението на доц. Калина Иванова за изработката и поставянето на паметен знак на професора на Алеята на славата край Художествената галерия „Борис Денев“ ще бъде гласувано на заседанието на Великотърновския общински съвет на 28 октомври.