Култура

„Последна молитва“ на Боян Боев ни отвежда в смутната 1872 година

Младият писател Боян Боев издаде втория си роман „ Последна молитва“. Действието  в книгата се развива през 1872 година във фикционалния град Делва. „Използвах познанията си за любими мои места с възрожденски дух като Сопот, Карлово, Велико Търново, за да създам този събирателен образ. Избрах точно 1872-ра година, защото тогава е заловен Апостола на свободата. Левски е включен и в романа, а залавянето му повлиява живота на персонажите и самия сюжет“, сподели Боян Боев, известен на читателите в старата столица с романа „Сайбиевата невеста“.

„Последна молитва“ има няколко сюжетни линии и е трудно да се определи точно жанра, в който попада.  Книгата носи елементите на любовната литература, на възрожденската литература, като напомня и семейна сага.

Главният герой е Найден Тороманов, буден младеж, който се завръща в родния си град след дълго странстване из чужбина, за да погребе баща си. Колкото близка, толкова и чужда му е бащината земя. Неговото завръщане помита привидно безметежното спокойствие в града и повече отвсякога назрява омразата между бедни и чорбаджии, между християни и мюсюлмани. „ Найден беше най-трудният за създаване образ. До последно не знаех дали ще е положителен или отрицателен герой. Тъй като е многпластов, читателите имат противоречиво мнение за него. В хода на повествованието едни са отблъснати, а други се припознават или изпитват съжаление към съдбата му“, разказа писателят.

В романа е отразен сблъсъкът между българите и османците, бедните и чорбаджиите, образованите и невежите. Желанието за бунт срещу робството се преплита с любов, нови приятелства и жажда за мъст, а греховете от миналото изплуват на повърхността.

„ За създаването на „Последна молитва“ черпих вдъхновение от трилогията на Яна Язова „Балкани“ и от „Под игото“ на Иван Вазов.“, поясни Боев.

Книгата вече бе представена в няколко града, а през есента авторът планира и четене във Велико Търново.

Боян Боев е роден през 1993г в Ямбол. Първият му публикуван разказ е част от литературния алманах „Изгреви над Тунджа“ През 2017 година негов материал е публикуван в учебник по литература за 6 клас. Има издадени една повест, сборник с разкази и два романа.

Диана Колева