Култура Образование

Последен уъркшоп се състоя днес по проекта за съживяване на занаятите чрез съвременното изобразително изкуство

Последна, заключителна среща се състоя днес във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” по проект „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“. Негов координатор е доц. д-р Красимира Друмева, художник, дизайнер и преподавател във висшето училище. Днес тя презентира пред осмокласници от Професионалната гимназията по моден дизайн темата „Типографията с ръчен набор”, която проследява откъде е тръгнал дизайнът и графичният дизайн, как се развива до наши дни, как са се печатали старите книги и др. След това те сами сътвориха типографска композиция, вдъхновени от чутото и видяното.

Близо 100 младежи от цялата страна от специализирани училища се включиха в проекта, който продължи близо година. Велико Търново бе последният град, който се включи в него. И днес бе последният, трети уъркшоп. Предходните два бяха с ученици от СУ „Ем. Станев”.

„Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“ ще завърши на 11 ноември с обща изложба в Изложбени зали „Р. Михайлов” – Велико Търново с творби на участниците, направени по време на уъркшоповете. Проектът е първият по рода си и имаше за цел да създаде мост между традиции и съвременност, да възроди класическите занаятчийски техники и ги трансформира в съвременно изразно средство. В него се включиха кожарят Красимир Сивов и художникът на текстил Боряна Мочева от Самоводската чаршия,  и преподавателите от Факултета по изобразително изкуство проф. Светослав Косев, Атанас Марков,  Симеон Желев и Радимира Йорданова. Екипът творци ще кандидатства за втори етап на проекта и се надява да бъде одобрен. В него също ще се включат млади хора.

Кремена Крумова – Попова