Поминък

Поредна успешна година за „Лозенска лоза“

Поредна успешна година отчитат от „Лозенска лоза” с лозов масив край Килифарево. Повече от 90 тона е общият добив грозде. Средният е бил около 500 килограма от декар, повече от миналата година. Захарността на плодовете също е било много добра – между 21 и 23 процента. Това заяви за Общинско радио Велико Търново Соня Милева, административен служител на килифаревския лозов масив, който се разполага на площ от 205 декара, като 160 дка са с бели сортове, останалите с червени. През 2018 година от фирмата разшириха терена с 16 декара бял сорт грозде – Совиньон блан.

„Добра година, успяхме и навреме да приберем гроздето. Без поражения. Единствената трудност бе откъм намиране на работна ръка. Работихме с между 18 до 30 души. Искат повече пари за едно и също качество, и количество. Млади хора няма, основно пенсионери бяха ангажирани. Еднодневните ни сключени трудови договори бяха 400”, пояснява Милева.

Цикълът при „Лозенска лоза” е затворен. Произведеното количество отива за направа на вина. Във фирменото магазинче в Килифарево се предлагат бели, червени вина, розе и ракия. От няколко години са новите серии продукти – „Българско наследство”, направено от традиционни български сортове грозде. И купажите – „Контур” и „Виа Венера”. Розе е предпочитана напитка в последно време и се налага като модна тенденции при виното. Стопаните го отчитат и по продажбите.

Районът край Килифарево има вековни традиции в отглеждането на лози и правенето на вино. Това е доказан във времето тероар, изключително подходящ за производство на бели и червени вина, които „Лозенска лоза”  предлага успешно у нас и в чужбина.

Кремена Крумова – Попова