Полиция

Полицаи от Велико Търново участваха в залавянето на шеф на ТЕЛК, приел подкуп от 400 лв.

На 16 ноември 2022 г. на територията на гр. Габрово служители на териториалните структури на ГДБОП във Велико Търново и на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) в Габрово, под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Габрово, проведоха съвместни действия за пресичане на незаконна дейност на длъжностни лица при издаване на експертни решения на ТЕЛК.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 301, ал. 1 от НК.

За срок до 24 часа по ЗМВР са задържани две лица – председател на ТЕЛК към МБАЛ-град Габрово, приел дар – сумата от 400 лева, която не му се следва, за това, че е извършил действие по служба – издаване на експертно решение на ТЕЛК и служител на картотека към ТЕЛК-Габрово.

При извършените претърсвания в работни и жилищни помещения са открити и иззети парични средства и медицинска документация.

В рамките на оперативните и издирвателни действия са установени множество лица, които са разпитани в качеството на свидетели.

Длъжностното лице, приело паричните средства, е привлечено в качеството на обвиняем за извършено престъпление по  чл. 301 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5 хил. лв.

В Окръжен съд – Габрово е внесено искане за отстраняване на лицето от заеманата длъжност на основание чл.69 ал.1 от НПК.

Работата по случая продължава.