Образование Полиция

Полицаи влизат в училищата с лекции за телефонните измами

С лекции за телефонните измами влизат полицейските служители при учениците от 1 до 12 клас през новата учебна година. Останалите две основни теми за превенция ще бъдат свързани с резултатите от противоправните деяния, извършвани от малолетни и непълнолетни, и безопасното поведение в интернет, съобщи инспектор Ивелин Иванов от Областната дирекция на МВР Велико Търново. Паралелно с новите акценти ще продължат лекциите за агресията, домашното насилие, наркотиците, трафика на хора. През миналата учебна година са допуснати общо 17 противообществени прояви от малолетни и непълнолетни  в района на учебните заведения. Има случаи на кражби, държане на наркотични вещества, унищожаване и повреждане на имущество,  побой, две хулиганства и един сигнал за взривно устройство, каза инспектор Иванов.  Към 31 август т.г. на отчет в Детската педагогическа стая се водят 288 лица, с 62 по-малко спрямо същия период на миналата година. Децата жертви на престъпления от 46 са намалели на 33, а полицейските закрили – с 9.

С първия учебен ден започва и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!, при която полицейски патрули ще дежурят  на най-критичните точки около всички школски райони.

957 пътнотранспортни произшествия са регистрирани в регион Велико Търново от началото на тази година към 31 август. От тях 150 са тежки с 12 загинали и 180 ранени. За същия период на м.г. катастрофите са 913, от които  123 – тежки, с 15 загинали и 155 ранени лица, съобщи началникът на сектор Пътна полиция в ОД на МВР главен инспектор Атанас Атанасов. В инцидентите са участвали 24 тийнейджъри на възраст от 15 до 17 години. 24 от тях са ранени и 2 убити.

Преди началото на новата учебна година са взети необходимите мерки за обществения  ред и сигурността. Обсъдени са допълнителни възможности за физическа защита, пропускателния режим,  актуализирани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления, като на директорите са предоставени актуални списъци с имената и телефоните на полицейските служители, обслужващи районите, каза инспектор Боян Бартолов от Охранителна полиция. Проверени са 160  сгради на училища и детски градини. „Най-честите констатации са липса на сигнално-охранителна техника, на физическа охрана, видеонаблюдение, в малка част – нарушения на оградните съоръжения, недостатъчно периметрово осветление през тъмната част на денонощието, липса на пътен знак А 19, „Внимание деца”, частично изтрити пешеходни пътеки, хоризонтални препятствия, ограничаващи скоростта”, обобщи инспектор Бартолов. За изправяне на нередностите са изпратени 25 писма до съответните институции.