Култура

Полин Чакалова е поредният артист, който участва в проектa „Вайръл“ на Илина Пенева

Полин Чакалова е четвъртият артист, който участва в нашумелия проект „Вайръл“ на куратора Илина Пенева, която тази година завършва „Художествена педагогика“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Родом е от Дряново, но вече шеста година живее и твори в старата столица. Проектът „Вайръл“ ежемесечно представя различни артисти чрез подвижен стъклен аквариум с размери 91х62х23см, модифициран индивидуално от всеки автор и инсталиран в публична среда.

За проекта Вайръл, от англ. – нашумял, разпространен, популярен, Илина Пенева припомня, че адресира дисфункционалните взаимоотношения на съвременното общество, дистанцията в съществуването и абсолютната липса на връзка със съзнанието, като представя лични гледни точки на артисти за отношенията им с човешките ценности и фактори за взаимодействие между хората – щастие и любов/стремежи и разочарования/секс и драма. Поставяйки в публична среда физическа форма на работа с проблемни аспекти от личния им процес на свързване с околния свят чрез street art инсталация, авторите повдигат въпроси, чиито отговори следва да създават и разпространяват обществена осъзнатост по проблема.

Полин Чакалова е на 22 години, понастоящем студент специалност „Графика“ във Факултет по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Занимава се активно с рециклирана мода под името „_I make clothes_“. В палитрата на творчеството ѝ има още експериментална музика и алтернативно изкуство. „Веднъж“ е думата, която най-добре я описва като създател. Нищо не може да бъде повторено и не смята, че е нужно. Като артист търси провокация, а като човек – любов.

В инсталацията „Любов и щастие, съединение на материи“ Полин изненадва с нежна симбиоза между различни техники, повдигайки важни въпроси за същността на щастието и любовта.

Откриването на инсталацията „Любов и щастие, съединение на материи“ е на 25 ноември от 19:00 ч. в пространството на ул. Иванка Ботева 24 (в непосредствена близост до пространство ТАМ и Клуб на Архитекта), със свободен достъп.