Любопитно

Поклонническо пътуване до скалния манастир „Св. Преображение”

На 18 януари почитаме паметта на  първия канонично признат български и търновски патриарх  Йоаким I. По този повод ТД „Академик – ВТУ” организира в събота  поклонническо пътуване до скалния манастир „Св. Преображение”, основан от Йоаким I и неговите ученици Диомид, Атанасий и Теодосий .  Над 20 търновски пещерняци и младежи от клуба по спелеология в Професионалната гимназия по туризъм ще се включат в похода, съобщи секретарят на дружеството Евгени Коев. Подобен тур се провежда за първи път. Програмата включва още обиколка на скалните манастири при Иваново, посещение на Бесарбовския манастир и на Регионалния исторически музей в Русе

„Целта на това пътуване е да положим началото на поредицата  поклоннически пътувания,  които са посветени на 550-годишнината от пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски. Юбилеят е емблематичен и средищно място в събитието трябва да има град Търново, защото именно той е център на големите духовни и културни събития от нашето Средновековие, които не трябва да забравяме, а да използваме по-скоро като памет, ресурс и наследство за познанието, самочувствието на българина и развитието на туризма”, поясни Коев.

Подобни поклоннически пътувания са планирани през цялата година, а венецът в усилията на организаторите е походът „Светият път”.